Doktor Sömn

Jag gillar att läsa och just nu håller jag på att läsa Stephen Kings Doktor Sömn (eller Doctor Sleep som den heter på originalspråk). Det är en fortsättning på Varsel (The Shining) och den handlar om Danny Torrance som vuxen. Danny är alltså den lilla pojken med övernaturliga förmågor som tillsammans med sina föräldrar spenderar en hemsk vinter på hotell Overlook där det finns massor av spöken och onda krafter.

Jag antar att ni har sett filmen The Shining med Jack Nicholson, det är ju en klassiker, men den skiljer sig faktiskt ganska mycket från boken. Faktum är att Stephen King blev väldigt missnöjd med den filmen (som Stanley Kubrick gjorde), så han gjorde en egen miniserie som stämde bättre överens med bokens handling. Jag tycker själv att miniserien är mycket bättre än filmen. Doktor Sömn är i alla fall en fortsättning på hur det gick sedan för Danny.

Jag har läst Varsel och tyckte att den var väldigt bra, och nu har jag snart läst ut Doktor Sömn också. Ärligt talat tycker jag inte att Doktor Sömn är speciellt bra, men jag känner att jag måste läsa den för jag vill veta hur det slutar för Danny (eller Dan som han kallas i vuxen ålder). Trots att Varsel handlar om spöken och övernaturliga saker så tycker jag ändå att Doktor Sömn är ett steg för långt åt det hållet och den känns därmed inte lika realistisk vilket gör den mindre ”läskig”. Overlooks spöken kan man bli rädd för, men inte det här. Så för mig blir betyget tyvärr ganska lågt.

Comments are closed.